+31 6 41210411
info@elmar-jansen.nl

Search console wordt volwassen met speed reports

Jouw website beter vindbaar

Search console wordt volwassen met speed reports

Page speed in Search Console

Heb je een website of beheer je er een, dan is Google Search Console misschien wel de belangrijkste tool die er is. Search console geeft statusrapportages over hoe het met de website gaat en deze data is direct te gebruiken om de vindbaarheid en gebruiker ervaring van de website te verteren. In de loop der jaren is Search Console steeds volwassener geworden en sinds 4 november is ook snelheid eindelijk aan deze toegevoegd.

Wat is Google Search Console precies?

Google Search Console is een musthave voor elke website beheerder. Search Console is gratis en het is dé spreekbuis van Google om per site aan te geven wat de status van die site is. Indexatieproblemen of andere performance-issues? Google vertelt het je via Search Console. Search console richt zich op SEO specialisten, marketeers, beheerders en site-eigenaren.

De geschiedenis van Search Console

Wat voor ruim 10 jaar Google Webmaster Tools heette, werd in 2015 Google Search Console. Eerst enkel een naamsverandering maar later kwam een compleet nieuwe interface met – hoe gek ook – veel minder mogelijkheden dan daarvoor. Door de jaren heen zijn functionaliteiten toegevoegd en een tijd lang bleven de 2 interfaces naast elkaar bestaan. Beiden gaven echter verschillende informatie waardoor je niet trefzeker kon sturen met Search Console-data. Search Console is jarenlang geplaagd door onvolledigheid en on-accuraatheid en daardoor is deze tool zowel gehaat als geliefd.

Eind 2018 markeert een bijzonder moment want eindelijk is de oude interface van GSC gestopt, en in januari 2019 kwam de nieuwe uit de beta-status. Vanaf dat moment is er nog maar 1 plek voor informatie en ook volgen de verbeteringen elkaar snel op.

Mogelijkheden Search Console

Als het gaat om het monitoren en optimaliseren van je site, dan is SC de plaats waar je moet zijn. De basis informatie die voor elke website getoond wordt is al behoorlijk veelomvattend met prestaties en indexatie-gegevens. Per site worden daarnaast ook nog de – voor die site relevante – verbeteringen of extra’s getoond, de zogeheten optimalisaties.

Nieuw: Snelheid in Search Console

Sinds 2009 is Google aan het verkondigen dat snelheid een ranking-factor is. Snelheid is essentieel voor een goede gebruikerservaring (UX) en daarom wordt snelheid ook steeds belangrijker voor goede vindbaarheid. In dat licht is het raar dat het nog ruim 10 jaar geduurd heeft voordat snelheid ook in Search Console terug te vinden was. Pas op 4 november 2019 werd snelheid een standaard onderdeel in Search Console. Snelheid is iets waar je op kan optimaliseren en daarom is dit bij de optimalisaties terug te vinden. Dit ondanks dat je het misschien zou verwachten bij de prestaties.

Hoe werkt het speed report in Search Console?

Het speed-report is luxe want hier laat Google het voordeel van ‘groot zijn’ zien. De data is niet gebaseerd op tests die door hun eigen servers gedaan worden, maar zijn gemiddelden van de daadwerkelijke laadsnelheden van gebruikers. Deze informatie is bij Google bekend dankzij de enorme groep Chrome-gebruikers.

Van elke pagina wordt de laadsnelheid bijgehouden. Google hanteert de volgende verdeling:

Eerste tekenbewerking met content (First Contentful Paint) is de tijd tussen het moment dat de gebruiker de url opvraagt en het moment dat de browser het eerste element van die pagina laat zien.

Eerste invoervertraging (First Input Delay) is de tijd die tussen de eerste interactie op de site (het klikken op een knop bv) en het moment dat de browser daar ook op reageert.

Wat zie je in het snelheid rapport?

Wanneer je het snelheid-rapport aanklikt zie je dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen mobiel en desktop. Voor beide apparaat soorten zie je het aantal pagina’s dat snel, gemiddeld of langzaam geladen wordt.  Hoe minder pagina’s langzaam geladen worden, hoe beter natuurlijk.

Vanaf hier kun je vervolgens het betreffende rapport openen om de specifieke issues per pagina nader te onderzoeken. Lees hier ook de uitgebreide toelichting van Google over de nieuwe speed-reports.

Search Console volwassen?

Of Search Console nu eindelijk volwassen is, dat mag je voor jezelf bepalen maar feit is dat een belangrijk element voor de vindbaarheid van de website, nu eindelijk ook in Search Console naar voren komt. Van de 3 pijlers van SEO komen er 2 reeds terug in Search Console:

Techniek:

Met snelheid, mobiele vriendelijkheid, veiligheid en sitemaps wordt enkele belangrijke elementen voor goede SEO aangehaald. Structuren en navigatie kun je niet per definitie fout doen en daarom komen deze elementen niet terug in SC.

Backlinks:

Onder het kopje links tref je niet alleen de interne linking, maar ook een flinke selectie van de externe backlinks naar je website aan. Op basis hiervan heb je al enige informatie waar jouw backlinkprofiel aangescherpt kan worden. Werk vervolgens met een gedegen linkbuild-strategie om de juiste links te realiseren.

Content:

Van de 3 pijlers van SEO is content het ondergeschoven kindje binnen search console. Aan de ene kant is dit logisch want content kun je niet per definitie goed- of fout doen. Het is maar net wat je wilt vertellen en wat het doel is van je pagina/site. Tips voor goede content? Bekijk dan deze 25+ tips voor echt goede SEO teksten. Wat mij betreft zitten daar ook prima elementen in die zo in Search Console toegevoegd kunnen worden.

Gebruik Search Console!

Start met het gericht optimaliseren van je website door de data van Seach Console te benutten. De tool wordt steeds mooier en vollediger en geeft je tal van handvatten om je website aan te pakken op de plekken waar het er – volgens Google – toe doet! De technisch kritieke elementen zitten er in ieder geval alvast netjes in. Heb je nog geen search console? Meld je dan snel aan voor deze gratis tool (klik hier) zodat ook jij je website en haar prestaties goed in de gaten kunt houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *