+31 6 41210411
info@elmar-jansen.nl

Google BERT update nu ook in NL

Jouw website beter vindbaar

Google BERT update nu ook in NL

Eind oktober werd het aangekondigd en door vele marketingbureau’s is de recente Google BERT update beschreven als de grootste update in de afgelopen 5 jaar. Na eerst enkel de Amerikaanse taalgebieden is sinds 9 december BERT nu ook uitgerold naar Nederland.

Wat is Google BERT?

BERT is een door Google ontwikkeld technologisch model dat werkt op basis van machine learning en dat zich volledig richt op het begrijpen van taal. BERT staat voor: Bidirectional Encoder Representations from Transformers. In 2018 publiceerde Google het systeem open source vanuit haar AI devisie.

Het eerder ontwikkelde BERT-systeem is met de BERT-update nu ook onderdeel geworden van het algoritme van Google. Dit betekent dat met alles dat het systeem leert, het zoekalgoritme nog slimmer is voor de volgende vraag. Hoe beter de vraag begrepen wordt – en in de juiste context geplaatst wordt – hoe beter de resultaten immers aansluiten op de zoekopdracht.

Wat verandert er door BERT?

De BERT update brengt extra relevantie. Bij ongeveer 10% van alle zoekopdrachten zal BERT effect hebben op de resultaten. Over het algemeen zal de gedachte achter de zoekopdracht beter begrepen worden en dat kan je mogelijk terugzien in de zoekresultaten. Ik verwacht dat met name in de long-tail zoekopdrachten of de zoekopdrachten ingevoerd via voice, verschillen merkbaar kunnen zijn. Zeker in de featured snippets kun je andere (meer relevante) resultaten verwachten.

Effect van BERT op een long-tail zoekterm in de featured snippets.

Kan je je website optimaliseren voor BERT?

Nee, helaas kun je niet optimaliseren voor de BERT-update. Zoekmachine optimalisatie blijft hetzelfde. Zorg dat je schrijft/optimaliseert voor bezoekers, en niet voor zoekmachines. Zolang je dit doet zit je goed. Op specifieke zoektermen kan de ene pagina wat beter naar voren komen terwijl deze dan op andere termen juist net wat slechter kan presteren. Dat is compleet afhankelijk van de zoekintentie en hoe goed je daar op aansluit.

Het zou goed kunnen dat jij helemaal niets merkt van BERT, maar heb jij wel verschil gemerkt in je zoekresultaten of heb je vragen over BERT (welke niet te verwarren is met Rankbrain)? Neem dan even contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *